Mos shkoni herët në xhami, mund të hyni vetëm 10 minuta para namazit të Bajramit

Zëri qytetar

Punëtorët e Ujësjellësit “Mitrovica” në hall me pagat e tyre, menaxhmenti i ri po...

Në këtë kohë kur çmimet në vendin tonë po vazhdojnë të rriten, punëtorët e Ujësjellësit "Mitrovica", jo që nuk...

E dhimbshme: Varfëria e madhe në Mitrovicë, bën që fëmiu të shtrihet nga uria...

Një 14-vjeçar ka mbetur pa ndjenja para pak minutash në Mitrovicë. Nga fotografitë e dërguara nga një lexues në "Jepi...

Bankat torturojnë pensionistët: Që prej 4 ditësh mungojnë paratë në bankomate

Me datën 15 të muajit dalin paratë e pensioneve, rrjedhimisht shkaktohet radhe e gjatë tek bankomatet.   Mirëpo, kësaj here jo...

Skandaloze: Pas prerjes, sot po nxirren me rrënjë drunjtë shumëvjeçar për t’u liruar parkingjet

Drunjtë shumëvjeçarë në qendër të Mitrovicës ishin shkurtuar ditë më parë, por vetëm prerja e tyre nuk kishte mjaftuar. Si...

Vazhdon tmerri nëpër markete: Një domate(pa mish) po kushton 0,52 cent

Çmimet në produktet bazë po vazhdojnë të rriten nëpër marketet e Kosovës. Pavarësisht raportimeve, shteti nuk po merr masa kësaj...

Namazi i Fitër Bajramit nesër do të falet në orën 05:53, sipas Bashkësisë Islame të Kosovës.


Sipas njoftimit të BIK-ut , xhamitë do të hapen 10 minuta para faljes së namazit.

“Namazi i sabahut në ditën e Fitër-Bajramit do të falet nëpër shtëpi; Organizimi i faljes së Fitër Bajramit do të bëhet në objektin e xhamisë dhe hapësirën përreth saj, por jo edhe në sheshe apo ambiente tjera të ngjashme publike; Falja e namazit të Fitër-Bajramit do të bëhet në orën 05:53 min.; Xhamitë do të hapen 10 minuta para faljes së namazit të Fitër-Bajramit”.

Kumtesa e plotë e BIK-ut:

Me rastin e festës së Fitër-Bajramit e cila do të jetë më datën 13 maj 2021 (e enjte), duke marrë parasysh gjendjen pandemike në të cilën gjendemi, si dhe në kuadër të marrjes së masave preventive për mospërshkallëzim të mëtutjeshëm të situatës, Kryesia e Bashkësisë Islame të Republikës të Kosovës nxjerr këtë:

N J O F T I M

Namazi i sabahut në ditën e Fitër-Bajramit do të falet nëpër shtëpi;

Organizimi i faljes së Fitër Bajramit do të bëhet në objektin e xhamisë dhe hapësirën përreth saj, por jo edhe në sheshe apo ambiente tjera të ngjashme publike;

Falja e namazit të Fitër-Bajramit do të bëhet në orën 05:53 min.;

Xhamitë do të hapen 10 minuta para faljes së namazit të Fitër-Bajramit;

Gjatë kësaj kohe do të merrren tekbire, të lexohen pjesë nga Kurani dhe do të këndohen ilahi dhe salavate;

Ligjërata (hutbeja) e Fitër-Bajramit nuk duhet ta tejkalojë limitin kohor prej 10 minutash;

Pjesmarrësit në xhami duhet të vazhdojnë t’u përmbahen me përpikëri masave anticovid të marra nga Qeveria e Kosovës si dhe rekomandimeve të Bashkësisë Islame të Kosovës, si:

Pastrimi dhe dezinfektimi i duarve,

Bartja e maskës,

Mbajtja e distancës fizike (brenda dhe jashtë xhamisë),

Posedimi i sexhadeve personale (jo domosdoshmërisht),

Mosprezenca në xhami e personave me sëmundje kronike, si dhe e atyre që kanë simptoma të virusit,

Mosshtrëngimi i duarve me njëri-tjetrin me rastin e përshëndetjes apo me rastin e shprehjes së urimit për festën e bajramit,

Moskrijimi i turmave të njerëzve dhe shpërndarja e menjëhershme e xhematit pas ceremonisë fetare të Bajramit në xhami.

Nuk do të organizohet pritje për nder te festës së Fitër Bajramit në Kryesinë e BIK-ut dhe as në selitë e Këshillave lokal.

Të fundit

Serbë e shqiptarë në Mitrovicë ruajnë miqësi të vjetra, edhe me foto

Serbë e shqiptarë në Mitrovicë ruajnë miqësi të vjetra, por edhe bashkëpunojnë në tregëti Disa qytetarë të intervistuar i kanë shprehur hapur këto raporte. Si janë...

Lajme të tjera