Zyrtare: Albin Kurti nuk mund të garojë në zgjedhje

Zëri qytetar

Ngriten dyshime për keqpërdorim të parave që u mblodhën për Nazlije Sherifin

Ditë më parë, vëllai i tashmë të ndjerës Nazlije Sherifi, theksoi se janë mbledhur 56 mijë e 442 euro...

Mërgimtari pranon se parkoi veturën keq: U kërkon falje qytetarëve, por ofendon “Jepi zë”

Sot në mëngjes në adresë të Jepi zë, një qytetar raportoi se një veturë kishte bllokuar rrugën për qarkullimin...

Toka gati ta “përpijë” asfaltin në magjistralen Mitrovicë-Prishtinë, bllokohet një korsi

Një pjesë e rrugës me katër korsi në magjistralen Mitrovicë-Prishtinë, është bllokuar që prej disa ditësh. Arsye për këtë, është...

Banorët e Kçiqit tregojnë pasojat që po sjell gurëthyesi, “masakrohet” rruga e krojet mbesin...

Banorët e Kçiqit nuk po ndalen së raportuari, siç thonë ata, dëmet që po sjell gurëthyesi i vendosur në...

Lakra e speca për turrshi me veturë të shtetit, zyrtari kapet në Smrekonicë

Një veturë e shtetit ishte mbushur me speca e lakra në këtë kohë kur bëhen turrshitë. Një lexues i "Jepi...

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka publikuar aktgjykimin e plotë lidhur me votimin e Qeverisë së Kosovës, të udhëhequr nga Avdullah Hoti.


Pas këtij vendimi të plotë, tashmë i është hapur rruga presidentes Vjosa Osmani për ta shpërbërë Kuvendin dhe të shpall datën e zgjedhjeve brenda 40 ditësh, transmeton Jepi zë.

E po ky vendim, zyrtarizon edhe çështjen më të diskutuar, ku ndalohet kandidimi i të dënuarve. Kështu, edhe Albin Kurti nuk mund të garojë në zgjedhje në listën e deputetëve, për shkak se është i dënuar.

Vendimi thotë se “në bazë të nenit 71.1 të Kushtetutës të Republikës së Kosovës, në ndërlidhje me nenin 29.1 (q) të Ligjit për Zgjedhjet e Përgjithshme, personi i dënuar për vepër penale me një vendim gjyqësor të formës së prerë në tri (3) vitet e fundit, nuk mund të jetë kandidat për deputet e as të fitojë mandat të vlefshëm në Kuvendin e Republikës së Kosovës”, thuhet në vendimin e Kushtetutës.

Gjykata Themelore në Prishtinë, në janar vitit 2018 kishte shpallur fajtorë katër deputetët e Kuvendit të Kosovës, Albin Kurti, Donika Kadaj-Bujupi, Albulena Haxhiu dhe Faton Topalli, për dy veprat penale, atë të përdorimit të armës apo mjetit të rrezikshëm dhe për pengim i personit zyrtar gjatë kryerjes së detyrës zyrtare, veprime këto që lidhen me hedhjen e gazit lotsjellës në Kuvendin e Kosovës në vitin 2015.

Albin Kurti ishte dënuar me 1 vit e 3 muaj burgim për përdorim të armës apo mjetit të rrezikshëm, kurse për veprën penale të pengimit të personit zyrtar është dënuar me gjashtë muaj burgim. Ndaj tij, është shqiptuar dënimi unik prej 1 vit e gjashtë muaj burgim me kusht.

Vendimi:

VENDOS

I. TE SHPALLE kerkesen te pranueshme;

II. TE KONSTATOJE se, ne baze te nenit 71.1 te Kushtetutes te Republikes se Kosoves, ne nderlidhje me nenin 29.1 (q) te Ligjit per Zgjedhjet e Pergjithshme, personi i denuar perveper penale me nje vendim gjyqesor te formes se prere ne tri (3) vitet e fundit, nuk mund te jete kandidat per deputet e as te fitoje mandat te vlefshem ne Kuvendin e Republikes se Kosoves;

III. TE KONSTATOJE se Vendimi nr. 07/V-014 i Kuvendit te Republikes se Kosoves per Zgjedhjen e Qeverise se Republikes se Kosoves, i 3 qershorit 2020, nuk eshte ne pajtueshmeri me paragrafin 3 te nenit 95 [Zgjedhja e Qeverise] te Kushtetutes, sepse Qeveria nuk ka marre shumicen e votave te te gjithe deputeteve te Kuvendit te Republikes se Kosoves;

IV. TE KONSTATOJE se marre parasysh se Qeveria nuk eshte zgjedhur sipas paragrafit 3 te nenit 95 [Zgjedhja e Qeverise] te Kushtetutes, atehere mbeshtetur ne paragrafin 4 te nenit 95 [Zgjedhja e Qeverise] te Kushtetutes, Presidenti i Republikes se Kosoves shpall zgjedhjet, te cHat duhet te mbahenjo me vone se dyzet (40) dite nga dita e shpalljes se tyre;

V. TE KONSTATOJE se ky Aktgjykim nuk ka efekt prapaveprues dhe mbeshtetur ne parimin e sigurise juridike vendimet e Qeverise mbeten ne fuqi, si dhe Qeveria mbetet ne detyre deri ne zgjedhjen e Qeverise se re;

VI. TE SHPALLE se ky Aktgjykim hyn ne fuqi diten e publikimit dhe dorezimit te tij tek palet;

VII. TE PUBLIKOJE kete Aktgjykim ne Gazeten Zyrtare, ne pajtim me nenin 20-4 te Ligjit per Gjykaten Kushtetuese.

Gjyqtari raportues
65

- Advertisement -

Të fundit

Adriana Matoshi e gatshme të bëjë foto nudo para kandidatit të LDK-së nga Mitrovica

Kandidati për deputet nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Fahredin Spahija, i cili është edhe fotograf, ka thënë se do...

Kjo është nëna nga Kosova që lindi trenjakë në Zvicër, mori vëmendjen e zviceranëve

Ardiana Alijaj është nëna e cila lindi trinjakë në orët e para të vitit 2021, duke u bërë kështu një ndër gratë e para...

“Se vdiq edhe zemra jem pa ty”, fjalët prekëse të babait të 15 vjeçarit kosovar që u vra me thikë

Dje rreth orës 10:10, në afërsi të shkollave që ndodhen në lagjen “Bajram Curri” në Prizren, ka ndodhur një incident i rëndë me ç’rast...

15 vjeçari nga Gjermania, që punoi në zyrën e Merkel, anëtarësohet në LDK

Kryetari i LDK-së, Isa Mustafa, ka mirëpritur 15 vjeçarin nga Gjermania, Leonard Mulaku. Kryetari Mustafa i uroi mirëseardhje Leonardit i cili ka ardhur dje nga...

Nisi perioda e re me kërcënimin e vjetër të SBASHK: 100 euro shtesa ose grevë

Sot ka nisur gjysmëvjetori i dytë për të gjithë nxënësit në territorin e Kosovës. Ndërsa Sindikata e Bashkuar Arsimit Shkencës dhe Kulturës, po paralajmëron...

Lajme të tjera